Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kuru incire dikkat!

Kuru İncir Dikkat.Sevgili okurlarımız bu yazıda kuru incirdeki küf problemini ele alacağız.
Özellikle kış aylarında şifa niyetine bolca tüketilen kuru incir içince gizli tehlike barındırma ihtimali yüksek olan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Protein, vitamin ve mineral kaynağı olan, hem cilde hem de sinir sistemine oldukça faydalı olan kuru incir, üretiminde fazla özen gösterilmesini gerektiren önemli aşamalar barındırmaktadır.
Peki küf nedir ve kuru incirdeki zararları nelerdir? Küf nemli ve sıcak ortamlarda üreyebilen, mantar sınıfına ait olan bir mikroorganizmadır. Üremelerindeki en önemli etken ise sudur. Özellikle kuru bir üründen söz edildiği için su ilk düşünülmesi gereken unsurdur. Ortamın nemi ve sıcaklığı arttıkça küf gelişimi artmaktadır. Asıl problem ise küflerin oluşturduğu toksin maddelerdir. Mikotoksinler bu maddelerdendir ve insan sağlığına ciddi zararları bulunmaktadır. Ölüme de neden oldukları bilinmektedir.
Af2latoksin kuru incirde en çok karşılan mikotoksindir ve kuru incir üretimde önemli bir problem oluşturmaktadır.
Aynı zamanda tüketicinin aflatoksin oluşumu gerçekleşmiş kuru inciri gözle ayırt etmesinin de imkanı bulunmamaktadır. Peki sağlığımızı etkileyen bu maddeler hangi aşamada neden oluşmaktadır? Bunun için öncelikle kuru incirin üretim aşamalarına bakılmalıdır. Hasat, kurutma, depolama gibi aşamalar içeren bu üretimde toksin maddelerin oluşumu kurutma ve depolama aşamalarında gerçekleşmektedir. Hasat incirin ağaç üzerinden buruklaşarak toprağa düşmesi ve daha sonra toplanmasıyla gerçekleşir. Kurutma ise ülkemizde incirlerin doğrudan güneş ışığına bırakılmasıyla yapılmaktadır. Bu aşamada nem ve sıcaklık kuru incirin kalitesini ve küf gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdir. Örneğin eğer bol yağış alan bir zamanda kurutma gerçekleştirildiyse muhtemelen küf gelişimi artmış ve incirin kalitesi düşmüştür. Depolama da aynı şekilde nem ve sıcaklık değerleri uygun bir şekilde ayarlanarak gerçekleştirilmelidir.
Zamandan tasarruf için uygun iklim koşulu beklemeden ya da uygun koşullar ayarlanmadan yapılan kuru incir üretimi insan sağlığında önemli etkiler yaratabilmektedir. Ruhsal bozukluk, kanser, ödem ve ölüm gibi bir çok probleme sebebiyet veren toksin maddelerin oluşumunu engellemek için kuru incir gibi su oranı düşük ürünlere üretimde gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Görüşlerinizi Bizimle Paylaşmaktan Çekinmeyin

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Kuru incire dikkat!"

Back To Top