Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kabartma Tozu Nedir ? - Hamuru Nasıl Kabartır ?

indir
Sodium_Carbonate
Evlerimizde kullandığımız kabartma tozu Sodyum bikarbonat başta olmak üzere sodyum, alimünyum, fosfat ve potasyum gibi kimyasal maddelerin karışımından oluşan özellikle pasta , kek ,poğaça gibi hamur işlerinde kabarmayı sağlayıcı tozdur.
Sodyum tuzlarından biri olan kabartma tozunun kimyasal formülü NaHCO3 olup, beyaz katı kristal tozdur.Hafif alkali tadı olan kabartma tozu suda çözünür. kabartma tozu genellikle Sodyum bikarbonatın (NaHCO3), kuru asidin (H+) ve mısır nişastasının birleşimidir.
images (1)
Sodyum:Atom numarası 11, atom ağırlığı 22,990, yoğunluğu 0,971 olan, 97,5 °C'de eriyen, deniz ve kaya tuzların da, doğada birleşik olarak çok yaygın bulunan, beyaz, parlak, mum gibi yumuşak bir element (simgesi Na).
Bikarbonat:Hidrojen karbonatların genel adı.
Kabartma Tozu Nasıl Kabartır ?
indir (1)
Kabartma tozunun esas maddesi Sodyum bikarbonattır (NaHCO3). Sıcaklığın (50 °C ve üstü), suyun (H2O) ve asidin etkisiyle kabartma tozundaki karbonat birkaç bileşene ayrılır. Bu işlem sırasında karbondioksit (CO2) gazı açığa çıkar, gaz kabarcıkları oluşur ve böylelikle hamur genleşir. 
Kabarma sağlamak için kabartma tozunun içinde doğal olarak kullanılan bazı asitler bulunması gerekir bu asitlerin başlıcası  Potasyum Tartarat dır. Katı halde bir arada bulunan sodyum bikarbonat ve tartarat hamurun içindeki su içinde az miktarda çözünüp ısının da etkisiyle, karbonik asidi oluşturur.
HCO3- + H+ ——> H2CO3 
Karbonik asit ise kararsız bir bileşiktir olup ısının etkisiyle karbondioksit ve suya parçalanır.
H2CO3 ——> CO2 + H2O
Yine ısının etkisiyle Co2 gazı genleşerek yiyeceklerimizin kabarmasını sağlar.
ruyada-hamur-yogurmak
Kabartma tozunun kabartma etkisi, içindeki asit veya baza göre değişiklik göstermekle  birlikte aslında kabarma kabartma tozu suyla temas ettiği zaman başlar. Bu nedenle kabartma tozu karışımında asidin ve bazın nemlenerek tepkimeye girmesini önleyecek bir madde (mısır nişastası vb.) daha bulunur. Yine de kullanımdan önce tepkimeyi önlemek için kabartma tozu serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Ayrıca kabartma tozu hamur karışımına eklendikten sonra, CO2 kaçışını önlemek için hamur çok fazla karıştırılmamalı ve mümkün olan en kısa sürede pişirilmelidir.
Erime noktası 50 °C, Kaynama noktası 851 °C ve Molar kütlesi 84,007 g/mol sodyum bikarbonat halk arasında yemek sodası olarak da bilinir ve hamuru kabartmanın yanı sıra ;
-Bazı sebze ve et yemeklerine daha lezzetli ve yumuşak olması için katılır.
-Sağlık alanında reflü ve mide ekşimesi gibi mide asidinden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için kullanılan mide ilaçlarının içinde bulunur.
-Diş macunlarında beyazlatıcı olarak ve gargara da
titanyum2
-Lekeli  veya yanmış tencere, yanmış fırın tepsisi, çaydanlık gibi çelik yüzeylerin temizlenmesinde ve pasın giderilmesinde kullanılır.
-Koku absorbe eder ve küf kokusunu emer.
-Temizlik malzemelerinde ve deterjanlarda bulunur.
indir
-Ayrıca kağıt üretimi,Tekstil sanayi, Su ve Atık su arıtma tesislerinde , Kimya sanayinde ve Toz yangın söndürücülerde kullanılır.
 sodyumbikarbonat_kullanim_2

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Kabartma Tozu Nedir ? - Hamuru Nasıl Kabartır ?"

Back To Top