Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Tost Peyniri Nedir? Kaşarla Arasındaki Fark Nelerdir?

Merhaba sevgili okurlarım. Bu yazımızda market raflarında bulunan 'tost peyniri' adıyla satılan peynirlerden bahsedeceğim. Zira renk,koku ve tat olarak kaşar peynirine çok benzediği için kaşarla arasındaki farkları bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.Öncelikle bazı kavramları kısaca tanımlayalım...
Kaşar Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır?
Çiğ sütün belli sıcaklıklarda mayalanması,haşlanması ve kalıp haline geldikten sonra oluşan gıdadır. Koyun,keçi,inek sütünden kaşar peyniri yapılabilir.Ortalama 1 kg kaşar peyniri elde etmek için yaklaşık olarak 10 kg süt kullanılması gerekmektedir.Protein,kalsiyum açısından zengin bir gıdadır.
pr_01_1811_min
Taze Kaşar Peyniri Nedir?
Normal kaşar peynirinden tek farkı erkenden tüketime sunulmasıdır.Eğer kaşar bir kaç ay bekletilirse eski kaşar,kısa süre içinde tüketilirse taze kaşar olmuş olur.Taze kaşar,eski kaşara göre besleyici özellikleri daha düşüktür.Eski kaşarda su içeriği daha az olduğu için protein vs. açısından daha zengindir. Aynı zamanda uzun süre durması sonucu oluşan aroma ve tat verici bileşiklere taze kaşarda rastlanamaz.Fiyat olarak eski kaşar doğal olarak daha pahalıdır.
Taze ibaresinde ürün gerçekten tazedir.Fakat bazı fermente ürünlerde taze olması daha kaliteli anlamına gelmemektedir.Fermente sucuk gibi 1 aya üretilen ve 3-5 güne üretilen sucuklarda vardır.Ayrıca şarap misali eskidikçe değeri arttığı gibi kaşarda bu şekildedir.
dilimli_tost_peyniri
Şimdi gelelim esas konumuza...
Tost Peyniri Nedir? Nasıl Yapılır?
Tost peyniri,kaşar peynirine göre daha yumuşak,daha yağlı, tost için daha uygun bir peynir çeşididir.Tost peyniri  eritme peynirinin diğer adıdır.Kulağa daha hoş geldiği için eritme peynirlerini tost peyniri adı altında gizlenmektedir.Bu yüzden öncelikle eritme peynirini tanıyalım.
Eritme peyniri, sert ve yarı sert, bazen de yumuşak tip peynirlerin birlikte kullanılması ile, ısısal işlem ve eritici tuzlar yardımıyla elde edilen bir peynir grubudur.Yani tost peynirinin kaşar ile bir alakası yoktur. Tamamen eritme peyniridir. Amacımız tost peynirini kötülemek değil, kaşar peyniri yerine tost peyniri alındığına şahit olduğumuz için bu konuya değinmeye gerek duyduk. Zira tost peynirinin ne olduğunu bilelim, ona göre alacaksak bilinçli olarak tüketelim. Zira birbirine çok benzediği için kaşar peyniri yerine daha ucuz olduğu için tost peyniri alınmaktadır.

Erime peyniri üretimi: Bu peynirin üretilmesi işleminde 2. sınıf peynirler değerlendirebilmektedir.Fosfat ve sitrat tuzlarıyla eritilen peynirler kaşar peynirine  fazlasıyla benzemektedir.Üretim hatası,kusurlu peynirler,normal sağlam peynir, fosfat tuzlarıyla beraber eritilmekte,süt proteini,bitkisel yağlar,hatta soya proteini bile ilave edilerek protein ihtiyacı bu şekilde katılabilir.
Tost Peyniri ile Kaşar Peyniri Arasındaki Farklar Nelerdir?
*Kaşar peynir için ortalama 10 kg süt kullanılırken,tost peyniri için ortalama 6 kg yeterli olmaktadır.
*Kaşar peyniri protein,kalsiyum açısından tost peynirine göre daha besleyicidir.Ayrıca kaşar peyniri su açısından daha azdır ve daha besleyicidir.
*Zevklere göre değişiklik gösterse de kaşar peyniri aroması açısından daha güzeldir.
*Firmalara göre tost peyniri üretimi daha kolay ve daha az maliyetlidir.
SONUÇ OLARAK:
Değerli okurlarım. Amacımız asla tost peynirini kötülemek değil, market raflarında birbirine fazlasıyla benzeyen iki peynir arasındaki farkları bilmenizi istememizdir.Zira eritme peyniri yerine tost peyniri ibaresi kullanılması kaşar peyniri ile karıştırılmasına sebep olabilmektedir.Tost peyniri daha yumuşak olduğu için tost içinde daha kolay erimektedir.Kaliteli firmalar bu peyniri hakkıyla üretmektedir.Fakat bazı firmalar tost peyniri adı altında 2. kalite kusurlu peynirleri eriterek tost peyniri olarak önümüze sunmaktadır.Kaliteli,güvenilir markalardan alış veriş yapmaya dikkat etmeliyiz.
En önemlisi hangi gıdayı alacaksak alalım içindekiler kısmına bakmalıyız.Özellikle tost peynirinin içinde eritici tuz yerine emülsifiye edici tuz olarak belirtilmektedir.Çünkü firmanın amacı kaşar peynir sanıp tost peynirini almanız.Firma için kolay ve ucuz üretilen tost peynirini kaşar peyniri diye almanızı firma istiyor bu yüzden yanıltıcı unsurları kullanmaktan çekinmemektedir.Bizde müşteri olarak bu oyuna gelmemeliyiz.Bu farkı bildikten sonra alışverişimizi yapmalı, kaşar peyniri diye tost peyniri evimize sokmamalıyız.Belki biraz daha pahalı ama eski kaşar peynirini tüketmeliyiz.Kısa sürede üretilen taze kaşar veya tost peyniri yerine eski kaşar peynirini tüketmek daha uygun olacaktır.Amacımız bu oyuna gelmemeniz. biraz da olsa bilgi sahibi edebildiysek ne mutlu bize.. İyi ve sağlıklı günlere...
tostpeyniri2000buyukhttp://gidabilinci.com/tost-peyniri-nedir-kasarla-arasindaki-fark-nelerdir

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Tost Peyniri Nedir? Kaşarla Arasındaki Fark Nelerdir?"

Back To Top