İlk başta kısacık bahsettiğim gibi Lisin temel bir amino asittir.Vücudumuz bu amino asiti üretemez ve bir amino asit vücutta diğer maddelerden yeteri kadar sentezlenemiyorsa, mutlaka gıdalarla diyet yoluyla alınmalıdır.
Fazla olarak aldığımız amino asitler yağlar gibi sonradan kullanılmak üzere vücutta depolanmazlar,bu nedenle günlük olarak olarak belirli porsiyonları aşmadan tüketmeliyiz. Hepinize İyi okumalar..
LİSİN'İN VÜCUDUMUZA YARARLARI NELERDİR?
- Büyüme ve gelişmede en çok öneme sahip amino asitlerden birisidir.Vücudumuzda kas ve kemik büyümesini sağlar.
- Kalsiyum emilimini düzenler.
- Vücutta nitrojen dengesini sağlayarak,aşırı stres ve yorgunluk durumunda kas kütlesinin korunmasını sağlar.
- Ameliyat sonrası ,yaralanma sonrası gibi durumlarda hasar görmüş dokuların yenilenerek, enzim,hormon, antikor üretimini sağlayarak iyileşme sürecine katkıda bulunur.
- Kas proteinlerinin üretilmesini ve onların korunmasına yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı vücut geliştirici haplarda kullanılır.
- Ayrıca ekmek gibi tahıl ürünleri lisin yönünden fakirdir. Bu nedenle ekmeğe kazein proteini katılarak lisin yani protein yönünden zenginleştirilmesi sağlanır.
- En gözleyebileceğimiz özelliklerden biri:Saç dökülmesi
- Konsantre güçlüğü,odaklanamama
- Enerji Kaybı
- Aynı zamanda kilo kaybı ve iştahsızlık da görülebilir.
HANGİ GIDALAR LİSİN YÖNÜNDEN ZENGİNDİR?
- KIRMIZI ET
- BALIK ETİ
- TAVUK ETİ
- SÜT
- YUMURTA
- PEYNİR
- PATATES
- MAYA
- FASULYE/BEZELYE
Ayrıca;
- TAHILLAR
- ÇİKOLATA gibi besinler tahıl yönünden fakirdir.
DEĞERLİ OKUYUCULAR BENİM YAZACAKLARIM BU KADAR.HERKESE İYİ RAMAZANLAR...
http://gidabilinci.com/lisin-nedir-faydalari-nelerdir-hangi-gidalarda-bulunur
0 Komentar untuk "Lisin nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Gıdalarda Bulunur?"