Merhaba sevgili okurlarım. Bu yazımızda probiyotik ve prebiyotik
bakteriler nedir? Ne işe yararlar? Vücut açısından faydaları
nelerdir?Hangi gıdalarda bulunur? Kısaca bunlardan bahsedeceğim.
Vücudumuzda özellikle de bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler sindirim sürecinde bizlere yardımcı olurlar ve tükettiğimiz besinlerin oldukça kısa sürede sindirilmesini sağlarlar.Bağırsaklarımızda yaşayan bu yararlı bakteriler olmadan besin sindirimi yapmak neredeyse imkansızdır.

Hepimizin bilinçli yada bilinçsiz şekilde kullandığı antibiyotikler başta olmak üzere uzun süreli stres, fazla hazır gıda tüketimi ,alkol kullanımı ve ishal gibi nedenlerle bu yararlı bakterilerin ölümüne yol açabiliriz.Bu durumsa vücudumuzda başta sindirim sorunları olmak üzere birtakım olumsuzluklara neden olur.
Bağırsaklarımızda bulunan bu yararlı bakterileri desteklemek adına ise Probiyotikler olarak adlandırdığımız besinleri tüketebiliriz.Günlük olarak tükettiğimiz besinlerin arasına probiyotikleri ekleyerek çok daha sağlıklı beslenebiliriz.
Probiyotikler, mide ve bağırsak sorunlarımızı önleyebilir ve sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayabilirler.
Vücudumuzdaki bakterilerin sayısı hücrelerimizin sayısından 10 kat fazla olmakla birlikte Vücut dostu bu bakterilerin miktarları kişiden kişiye değişmektedir. Probiyotik kelimesinin anlamı “yaşam için iyi” olup sağlığımız açısından faydalarını sıralayacak olursak;
-Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterileri artırıp, zararlı bakterilerin sayısını azaltarak etkili olurlar.
-Bağırsak sisteminde iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasına ve yenilemesine yardımcı olurlar.
-Gıdalarla alınan bazı vitamin ve minerallerin emiliminin artmasını sağlayabilir.
-Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olup kabızlığın, bağırsak sorunlarının(ishal,şişkinlik, gaz, hazımsızlık) önlenmesine yardımcı olarak hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlarlar.
-Vücut içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurmaya yardım eder.
-Probiyotikler Ayrıca laktoz intolerasın önlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olabilmektedir.

Günümüzde mikroorganizmaların canlı kültürleri bazı gıdalara eklense de doğal olan Probiyotik gıdaların çok daha faydalı olduğu bilinmektedir.Probiyotikler sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan mikroorganizmalar,Probiyotik Gıdalar ise, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan bu canlı mikroorganizmaları içeren gıdalar olarak tanımlanabilir.Doğal Probiyotikler arasında en çok bilinen örnek ise Lactobacilius acidophilus türlerini içeren yoğurt olmakla birlikte
-Ayran
-Süzme Peynir
-Lahana Turşusu
-Kefir
-Pastörize edilmemiş turşu ( turşu suyu) ve zeytin diğer Doğal Probiyotik Gıdalara örnektir.
Probiyotikler, canlı bakterileri ve mayaları içerir. Bunlar arasında en önemlileri laktik asit bakterileridir. Bunlardan farklı olan Prebiyotikleri ise bu mikroorganizmaların gelişmesi için gerekli olan sindirilmeyen gıda bileşenleri olarak tanımlayabiliriz.
Prebiyotik bileşenler, daha çok karbonhidrat grubunda yer alan ve genellikle çözünür lif işlevi görüp bağırsak aktivitesini olumlu yönde etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini ve biyoyararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırmaktadır. Ayrıca patojen mikroorganizmaların çoğalmasını da önleyebilmektedir.
Prebiyotiklerin en iyi kaynakları; asparagus, muz, soğan, sarımsak, pırasa, kepekli buğdaylar, yulaf, keten ve arpadır.
Prebiyotiklerden çeşitli gıdaların (makarna, tahıl barları, yoğurt ve lor peyniri ) içerisine ekleyerek de yararlanabiliriz.
http://gidabilinci.com/probiyotik-ve-prebiyotik-bakteriler-nedir-faydalari-nelerdir
Vücudumuzda özellikle de bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler sindirim sürecinde bizlere yardımcı olurlar ve tükettiğimiz besinlerin oldukça kısa sürede sindirilmesini sağlarlar.Bağırsaklarımızda yaşayan bu yararlı bakteriler olmadan besin sindirimi yapmak neredeyse imkansızdır.
Hepimizin bilinçli yada bilinçsiz şekilde kullandığı antibiyotikler başta olmak üzere uzun süreli stres, fazla hazır gıda tüketimi ,alkol kullanımı ve ishal gibi nedenlerle bu yararlı bakterilerin ölümüne yol açabiliriz.Bu durumsa vücudumuzda başta sindirim sorunları olmak üzere birtakım olumsuzluklara neden olur.
Bağırsaklarımızda bulunan bu yararlı bakterileri desteklemek adına ise Probiyotikler olarak adlandırdığımız besinleri tüketebiliriz.Günlük olarak tükettiğimiz besinlerin arasına probiyotikleri ekleyerek çok daha sağlıklı beslenebiliriz.
Probiyotikler, mide ve bağırsak sorunlarımızı önleyebilir ve sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayabilirler.
Vücudumuzdaki bakterilerin sayısı hücrelerimizin sayısından 10 kat fazla olmakla birlikte Vücut dostu bu bakterilerin miktarları kişiden kişiye değişmektedir. Probiyotik kelimesinin anlamı “yaşam için iyi” olup sağlığımız açısından faydalarını sıralayacak olursak;
-Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterileri artırıp, zararlı bakterilerin sayısını azaltarak etkili olurlar.
-Bağırsak sisteminde iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasına ve yenilemesine yardımcı olurlar.
-Gıdalarla alınan bazı vitamin ve minerallerin emiliminin artmasını sağlayabilir.
-Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olup kabızlığın, bağırsak sorunlarının(ishal,şişkinlik, gaz, hazımsızlık) önlenmesine yardımcı olarak hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlarlar.
-Vücut içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını durdurmaya yardım eder.
-Probiyotikler Ayrıca laktoz intolerasın önlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olabilmektedir.
Günümüzde mikroorganizmaların canlı kültürleri bazı gıdalara eklense de doğal olan Probiyotik gıdaların çok daha faydalı olduğu bilinmektedir.Probiyotikler sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan mikroorganizmalar,Probiyotik Gıdalar ise, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan bu canlı mikroorganizmaları içeren gıdalar olarak tanımlanabilir.Doğal Probiyotikler arasında en çok bilinen örnek ise Lactobacilius acidophilus türlerini içeren yoğurt olmakla birlikte
-Ayran
-Süzme Peynir
-Lahana Turşusu
-Kefir
-Pastörize edilmemiş turşu ( turşu suyu) ve zeytin diğer Doğal Probiyotik Gıdalara örnektir.
Probiyotikler, canlı bakterileri ve mayaları içerir. Bunlar arasında en önemlileri laktik asit bakterileridir. Bunlardan farklı olan Prebiyotikleri ise bu mikroorganizmaların gelişmesi için gerekli olan sindirilmeyen gıda bileşenleri olarak tanımlayabiliriz.
Prebiyotik bileşenler, daha çok karbonhidrat grubunda yer alan ve genellikle çözünür lif işlevi görüp bağırsak aktivitesini olumlu yönde etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini ve biyoyararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırmaktadır. Ayrıca patojen mikroorganizmaların çoğalmasını da önleyebilmektedir.
Prebiyotiklerin en iyi kaynakları; asparagus, muz, soğan, sarımsak, pırasa, kepekli buğdaylar, yulaf, keten ve arpadır.
Prebiyotiklerden çeşitli gıdaların (makarna, tahıl barları, yoğurt ve lor peyniri ) içerisine ekleyerek de yararlanabiliriz.
0 Komentar untuk "Probiyotik ve Prebiyotik Bakteriler Nedir? Faydaları Nelerdir?"