Merhaba
sevgili okurlarım.Yaklaşan ramazan ayı ile birlikte iftarda neler
yemeli ve neler yememeliyiz? İftarı nasıl açmalı,nasıl beslenmeliyiz? bu
sorulara kısaca cevap vereceğiz.
Ramazan
ayında meydana gelen değişiklikler kaçınılmazdır.Ruhsal,sinirsel,sağlık
açısından bir çok değişiklik meydana gelmektedir.Bununla birlikte
özellikle beslenmemiz, mide ve bağırsak sağlığımız,vücudumuzun genel
sağlığında ufak değişiklikler meydana gelmektedir.Oruçla birlikte iftar
vaktinde çok acıkırız ve bir anda yemekleri mideye indirmek doğru
hareket değildir.Aynı zamanda sahurda gün boyu acıkırım diye mideyi
şişirip uyumakta doğru değildir.Yapmamız gerekenleri anlatmakla birlikte
öncelikle oruç tutmanın faydalarından kısaca bahsedelim:
*Karaciğer yağlanması sorununun önüne geçilebiliyor.
*Kan dolaşımı daha hızlı oluyor.
*Kolesterol ve oboziteyi oruçluyken engellemiş oluruz.
*Çok yemenin önüne geçilerek vücut doğal olarak bir dinlenme sürecine girmiş oluyor.
İFTARIMIZI AÇARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
*Öncelikle
iftarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri yemeği bir
anda bitirmemektir.Orucu hurma,bir bardak su veya bir çorba içerek
açtıktan sonra 10-15 dakika beklemeli ve sonra ana öğüne geçmeliyiz.
*Kızartılmış gıdalar yerine,haşlanmış gıdalar tercih etmeye özen gösterilmelidir.
*Kan
şekerini hızlı yükselten pirinç yerine bulgur tüketmek daha doğru
olacaktır.Genel olarak kan şekerini hızlı yükselten besinlerden uzak
durmalıyız.(Aşırı şekerli besinler veya içecekler)
*Mümkün olduğunca fazla asitli gıdalardan uzak durmalıyız.Asit konusundaki yazımıza göz atabilirsiniz. Vücudumuzun ph dengesi
*İlk 10 gün aşırı tuzlu ve baharatlı besinleri mümkün olduğunca uzak duralım.
*Yemek yedikten yaklaşık 20 dakika sonra beyne sinyal gideceği için yavaş yavaş yemek yemeliyiz.
*Mümkün olduğunca fazla salata yemeliyiz.Özellikle lif ihtiyacımızı lifli meyvelerden veya sebzelerden karşılayabiliriz.
*İftara hurma,zeytin,su,tuz,yeşillik ile açmak daha faydalı olacaktır.
*Tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine ev yapımı sütlü tatlıları tüketebiliriz.Hazır tatlılarda Glukoz şurubundan dolayı sağlık açısından pek faydalı değildir.
*İftar sonrası kuru yemişler (Kuru erik,kayısı,üzüm) tüketilebilir.
Özet
olarak iftar vaktinde mümkün olduğunca hafif beslenmeli,yemek bir anda
yenmemeli aralık verilerek yavaşça tüketilmelidir.3-4 öğün akşam saatine
yayılabilir.İftar sonrası sahur vaktine kadar bolca su tüketmeliyiz.
Hayırlı ramazanlar dileğimizle Allah tuttuğumuz oruçlarımızı kabul
etsin.Mutlu ve sağlıklı günlere.
0 Komentar untuk "İftarda Neler Yenmeli ve Yenmemeli? Nasıl Beslenmeliyiz?"