Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Gıda Güvenliği Nedir? Tanımı ve Korunması

GIDA GÜVENLİĞİNİN TANIMI VE KORUNMASI
Gıda sağlığı gıdaların üretiminden tüketimine kadar uyulması gereken kuralları ifade eden
genel bir tanımdır. Gıda sağlığı çok önem arz eden bir konudur. Sağlıklı gıdaların
üretilebilmesi için gıdaların üretimini güvence altına alınmalıdır. Gıdaların sağlıklı
koşullarının korunması için hammadde alımından tüketiciye kadar ulaşan zincirin kontrol
altına alınması gerekmektedir. Hammadde alımlarında dikkate alınacak birinci kural "Kaliteli
Hammaddeden Kaliteli Ürün elde edilmesidir. Bu nedenle kaliteli olmayan bir hammadde den
kaliteli bir ürün elde etmemiz mümkün değildir. İşletmelerin kar marjını arttırmak adına gıda
kalitesinden ödün vermemesi gerekir. Ancak günümüzde bu yargıyı dikkate alan işletmelerin
sayısı çok sınırlıdır. Özellikle son yıllarda piyasadan alınan bazı gıdalarda yapılan hileler
gıdanın sağlığını bozmasının yanı sıra tüketicinin güvenini de sarsmaktadır. Bu nedenle
yapılması gereken gıda işletmelerinde sürdürülebilir bir gıda güvenliğini sağlamaktır. Gıda
güvenliğinin sağlanmasında da üreticiler ve tüketiciler bilinçlendirilmelidir. Bunu yapmanın
yollarından biri de eğitimdir. Bu amaçla gıda güvenliği eğitimlerinin periyodik olarak
yapılması gerekmektedir. Ancak Gıda Güvenliği eğitimleri gıda işletmelerin çoğunda
prosedürden öte gitmemektedir. Bu nedenle eğitim yetersiz kalmakta hatta hiç
uygulanmamaktadır. Eğitim alan personel öğrenmiş olduğu bilgileri pratiğe dökememektedir.
Bunun en büyük nedeni de gıda işletmesinin bu eğitimin pratik hale getirmesini sağlayan
uygulamalara önem vermemesidir. Bunun sonucu olarak ta güvenli gıda üretimi sekteye
uğramaktadır. Tüm bunlardan dolayı etkili, iyi bir eğitimin yapılmasıyla gıda işletmelerinde
gıda güvenliğinin oluşturulacağının ve sürdürülebilir olacağının sonucuna varılmıştır.
KAYNAKLAR
1. Gıda Mikrobiyolojisi. Adnan Ünlütürk.2008. Meta Yayımcılık İzmir.
2. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. Semra Kayaardı. 2008. Sidas Medya Ltd. Şti.
3. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri. Şeminur Topal, 1996. TübitakGıda
Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. Teslime Mahmutoğlu. 2010. ODTÜ Geliştirme
Vakfı Yayıncılık
Öğr. Gör. Süleyman GÖKMEN*
*Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Gıda İşleme Bölümü
Tel: 0338 226 21 77-4517
Karaman/Merkez

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Gıda Güvenliği Nedir? Tanımı ve Korunması"

Back To Top