Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Organik Tarım Nedir ? Ne Demektir ?

indir (1)
Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz bir bakıma “moda” haline gelen organik tarım, organik gıda kavramları tam olarak nedir ?
Ülkemizde doğal dengenin bozulması, iklim değişikliklerinin görülmesi, küresel ısınmanın artması, düzensiz beslenme alışkanlıklarının artması sebebiyle organik tarıma olan ilgi artmakta ve çok konuşulmaktadır. Ancak tam olarak ne olduğu bilinmemekle birlikte bilgi kirliliği vardır. 1990'dan beri organik ürün pazarı hızlı bir artış göstermiş ve 2007 yılında 46 milyar dolara ulaşmıştır. Bu talep artışı, organik üretim yapılan tarım alanlarının artışına yol açmıştır. Yaklaşık 32.2 milyon hektarda organik üretim yapılmaktadır ve toplam tarım alanlarının %0.8'ini temsil etmektedir
Organik tarım kavramı tanım olarak ülkelere göre farklılık göstermektedir. Biyolojik tarım, ekolojik tarım olarak bilindiği ülkeler bulunmaktadır. Organik tarım kısaca “herhangi bir kimyasal kullanılmadan” ki bu tüketicileri en çok organik gıdalara iten sebeplerden biridir. Amaç toprak verimliliğini , bitki ve hayvan sağlığını koruyan geliştiren biyolojik proseslere dayanan, ekolojik olarak sürdürülebilen bir tarım sistemidir.
alkali-diyeti-besinler
Organik tarım klasik tarım dediğimiz geleneksel tarım arasındaki belirgin farklardan en önemlisi birim alandan alınan ürün miktarını yani verimi arttırmak kısa zamanda daha fazla ürün elde etmektir. Bunun için aşırı ölçüde tarımsal kimyasallar, yapay gübreler ve pestisitler kullanılmaktadır. Organik tarıma bakacak olursak her aşamada denetim ve belgelendirmeyi gerektiren bitki sağlığını, insan sağlığını esas alan çevreyi koruyan kimyasal kullanımı kısıtlayan uygulamaları içermektedir.
Peki kimyasal kullanmadan hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele ediliyor? Bunun için organik tarım sürecinde kükürt ve bakır gibi maddeler kullanılmaktadır.
Ülkemizde organik tarımı desteklemek amacıyla ÇATAK denilen (Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Programı) kurulmuştur. Programda çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalara destek sağlanmaktadır.
Bugün Dünya’da en çok organik ürün üreten ve tüketen ülkeler genellikle gelişmiş ülkelerdir. Genel olarak Türkiye’nin Dünyadaki pazarda payı oldukça düşüktür. Bu sektörde daha fazla söz sahibi olabilmek için etkin ticaret politikaları geliştirmeli, organik gıda tüketimi konusunda tüketiciler bilgilendirilmelidir.
h_537e2d78b5102
Özellikle vücudu yetişkinlere göre daha savunmasız olan bebek ve çocukları organik gıdalarla beslenmelerine özen göstermeliyiz. Bu sayede ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini önleyebiliriz.
Alışveriş yaparken paketli gıdalar yerine doğal sebze ve meyveler satın alınmalıdır. Alışveriş merkezleri yerine ekolojik pazarlardan ürün satın almaya özen göstermeli. Fakat organik tarım adı altında yapılan hileler göz ardı edilmemelidir. Güvendiğimiz bildiğimiz yerlerden Gıda,Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı gıdalar tercih edilmelidir.
Sonuç olarak sağlıklı nesiller yetiştirmek gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir çevre bırakmak istiyorsak “organik tarım” konusunda bilinçlenmeli ve gelişmeleri takip etmeliyiz.

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Organik Tarım Nedir ? Ne Demektir ?"

Back To Top