Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Patates Cipsi ve Kanser Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?

Cips
Merhaba değerli okurlarım. Bu yazımızda cipsin içindeki bazı katkı maddeleri ve bunların kanserle bir ilişkisi olup olmadığı ve cipsin zararları hakkında sizlere bilgi vermiş olacağız.

Genellikle cip denilince hepimizin aklına incecik dilimlenmiş kızartılmış,çıtır çıtır sade, baharatlı veya
ketçaplı yediğimiz zaman rahatladığımız ama bağımlılıkta yapan,aldığımız paketin yarısının hava dolu
olmasıyla şikayet ettiğimiz,büyüklerimizin “buna mı para verdin, yeme şunları “ dediği ve kolanın da
en yakın arkadaşı olan gıda maddesi gelir.
Cips dedğimiz ürün soyulan ve ince dilimlenen patateslerin yüksek sıcaklıktaki kızartma yağlarında
pişirilmesiyle elde edilen içinde “Çin Tuzu” dediğimiz Monosodyum Glutamat bulunan ve bizi ister
istemez bağımlısı yapan bir gıdadır.
Yüksek sıcaklıklarda ve kızartma yağları kullanılarak pişirilmesi sağlımızı tehtit etmek için yeterli
olmasına rağmen,kullanılan kızartma yağlarının ne kadar kullanıldığı,sıcaklığın ne kadar yüksek
olduğu,yıkama işleminin etkin yapılıp yapılmadığı ,hijyen şartlarının iyi olup olmadığı gibi sorularda
her zaman aklımızı karıştırır. Ama tüm bunlara rağmen cips tüketiriz. Peki risk sadece bunlar mı ?
Tabiki hayır.
Cips yapılırken kullanılan patatesleri kızartma sırasında akrilamid dedğimiz zararlı bileşikler
oluşur.Birçok gıda maddesinde akrilamid oluşumu tespit edilmesine rağmen, genel olarak 120°C’nin
üzerindeki sıcaklıklarda pişirilen karbonhidratça zengin gıdalarda oluşan akrilamid miktarı daha
fazladır yani ısıtma işleminin akrilamid oluşumunda kritik öneme sahiptir. Bunun üzerine çeşitli ısıtma
işlemleri denenmiş, kızartma, fırında pişirme ya da mikrodalgada ısıtma sonucunda akrilamid
oluşumu gözlendiği, fakat haşlanmış gıda maddelerinde akrilamid oluşumuna rastlanmadığı sonucuna
varılmıştır. Akrilamidin kemirgenler üzerinde kanıtlanmış kanserojenik insanlar üzerinde kanıtlanmış
nörotoksik etkileri mevcuttur. İsveç’te yapılan çalışma, günlük diyet ile alınan akrilamid miktarının
yüzde 85’inin patates cipsleri, patates kızartmaları kahve, ekmek, bisküviler ve kahvaltılık
gevreklerden kaynaklandığını göstermiştir.
cips2
Peki akrilamid oluşumu önlenemez mi? Aslında bu sorunun cevabı yok şöyle ki bu konu hakkında
çeşitli çalışmalar tabiki var ama şunu unutmamak gerekli üretim aşaması veya ürün formülasyonu
değiştirildiği zaman diğer zararlı bileşiklerin gelişmesine ve oluşmasına ortam hazırlamamalıdır.
Örneğin akrilamid oluşumunu engellemek için patates kızartması yapılırken sıcaklık düşürülebilir ama
bu kızartma süresini uzatır ve ürünün yağ seviyesini artırır. Patates cipsi yaklaşık olarak 3mg/kg
akrilamid içerir yani 1 kg patates cipsi yersek 3000 g akrilamidi vücudumuza almış oluruz ki bu değer
FAO (Food and Agrilculture Organisation)’nun öngördüğü kabuledilebilir seviyenin oldukça
üzerindedir.
Kısacası sağlımız için cips tüketmekten kaçınmalıyız ama bunu bi bağımlılık haline getiren insanların
bundan vazgeçmesi pekde mümkün değil bunun için tıpkı sigarayı bırakırken sakız çiğneme yada
elimizde veya cebimizde sürekli leblebi,fındık,fıstık taşıma gibi huylar edinmeli canımız cips çektiğinde
bunları tüketerek cipsi unutmalıyız yada en azından unutmaya çalışmalıyız. Eğer bunlara rağmen
vazgeçmeyi başaramıyorsak en azından sade cips yerine baharatlı veya soslu/ketçaplı cipsleri tercih
etmeliyiz. Tabi bu en son ihtimal en iysi hiç tüketmemek :) Sağlıklı günler dilerim.   - Meryem Nuray

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Patates Cipsi ve Kanser Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?"

Back To Top