Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Vücudumuzun Ph Dengesi; Asitli Ve Alkali Besinler

Merhaba Değerli Okurlar;Bu yazımda sizlere Vücudumuzun pH dengesinden ,asitli gıdalar ve çok tüketildiğinde vücudumuzda ortaya çıkacak belirtilerden bahsedeceğim.Aynı zaman dengeyi sağlamak için alkali gıdalardan da bahsedeceğim.Hepinize keyifli okumalar dilerim...


Vücudumuzun normal Ph değeri 7.35 ile 7. 45 arasındadır.Çok asitli gıdalar özellikle aspartam gibi yapay tatlandırıcı içeren ; kola, gazoz ,şekerlemeler gibi gıda maddelerini tükettiğimizde;vücudumuz kendini gelen yüksek asite karşı korumak ister:bu asiti azaltıcı yönde bir baz(Alkali besin) ,ister yani bu gıdaları tükettiğimizde aşırı su içmek istememizin temel sebebi budur.Bunun haricinde sık tüketilen asitli maddeler;
  • Gün içererisinde ki enerji miktarımızı düşürür ve kendimizi yorgun,mutsuz ve stresli hissederiz.
  • Vücudumuzda ki mineral emilimi yeteneği yavaşlar.
  • Vücudumuza zararlı olan elementlerin(Al,Hg gibi) atılımı zorlaşır.
  • Bağışıklık sistemimiz zayıflar ve bu da kanserli hücrelerin etkinlik gösterebileceği bir ortam oluşturur.Özellikle "Ben asitli,gazlı içecekleri çok tüketiyorum ama hiç bu tarz etkiler gözlemiyorum kendimde aksine daha da iyi hissediyorum."diyenler son madde sizeydi ;) Vücut öyle bir sistem ki,kendine faydalı olarak bildiği besin içeriklerini alır ve ihtiyacı oldukça kullanır.Aynı zamanda zararlı olan, yabancı besin içeriklerini de bir gün lazım olabilir düşüncesiyle saklar.O yüzdendir ki kanserler veya tümörler hemen ortaya çıkmazlar.

    PEKİ VÜCUDUMUZU ASİT YAPAN,ASİT İÇERİĞİ YÜKSEK OLAN GIDALAR NELERDİR?
  • Yapay Tatlandırıcılar
  • Gazlı İçecekler Ve Meşrubatlar
  • İşlenmiş Gıdalar(Sucindiruk,Salam gibi)
  • Ketçap,Mayonez
  • Fast Food
  • Domuz Eti
  • Meyve Suları
  • Meşrubatlar
  • Beyaz Un Ve Beyaz Undan Yapılan Hamur İşleri ve Kekler
  • Şeker
  • Çikolata
  • Reçel
  • İçki
  • Kahve
  • Şarap
  • Jöleler
Evet bu maddeler asitliği çok yüksek, tüketmememiz gereken zararlı gıda içerikleridir.Birde asit değeri yüksek ama günlük yada haftalık olarak dengeli bir şekilde tüketmemiz gereken gıdalar vardır :
  • Keçi Eti
  • Kuzu Eti
  • Biftek
  • Tavuk
  • Balık
  • Yumurta
  • İşlenmiş Beyaz sirke
  • Siyah Çay
Birde asitlik değeri normal yada nötre yakın olan gıdalar vardır:
  •  Süt ve Süt Ürünleri
  • Yemişler (Kaju,Ceviz,Bakliyat,Fıstık,Tahin)
  • Baklagiller(Nohut,,Mercimek)
  • Pirinç,Buğday,Arpa Mısır,Yulaf,Çavdar)
  • Şeftali,İncir,Kivi
şeklindedir.Bu gıdaları vücudumuza alınca pH' ı dengelemek için alkali gıdalar tüketmemiz uzmanlarca önerilir.
PEKİ VÜCUDUMUZU ALKALİ YAPAN;ASİTLİĞİ DENGELEYİCİ BESİN MADDELERİ NELERDİR?
  • Tabi ki, ilki ve en önemlisi sudur.Suların Ph değerine de değinmek isterim yeri geldiğini düşüyorum.Satın alacağımız su markalarının mutlaka Ph değeri 7 den yüksek olmalı aynı zamanda 8.22 olan alkali suya yani vücudumuza işlev için gerekli olan alkaliye yakın su markaları almaya özen gösterelim.Aynı zamanda Ph ı düşük olan suyumuzun içine bir miktar karbonat katarak da alkali olmalarını sağlayabiliriz.
  • Tüm Çiğ Sebzeler(Karnabahar,Brokoli,Havuç,Roka,Pazı.Maydanoz,Salatalık,Tere,Roka,Marul,Lahana..)
  • Soğan,Sarımsak
  • Yeşil Çayalkali-diyeti-besinler
  • Zeytin Yağı
  • Badem
  • Kimyon
  • Ayçiçeği,Kabak Çekirdeği
  • Nane
  • Kekik
  • Zencefil,Zerdeçal
  • Böğürtlen
  • Kiraz
  • Karpuz,Kavun
  • Hurma
  • Ananas
  • Patates,Patlıcan,Yeşil Fasulye gibi besin maddeleri de alkali grubundadır.
Değerli Okuyucular benim söyleyeceklerim bu kadar.Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Hoşçakalın...

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Vücudumuzun Ph Dengesi; Asitli Ve Alkali Besinler"

Back To Top