Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

GDO ne demektir,zararları nedir? GDO lu ürünler?

Merhaba değerli okuyucularım.Bu yazımız da GDO yani genetiği değiştirilmiş organizma ne demektir? Zararları nedir? Hangi gıdalarda bulunur? GDO lu gıdalar nasıl anlaşılır? gibi sorulara cevap vermek üzere bu yazımızı sizler için derledik…
GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) Ne Demektir?
GDO,bitki ve hayvanların  istenilen bir özellik katmak için başka bir canlıdaki genetik özelliği kopyalayarak diğer canlıya aktarılmasına GDO denir.
Bu yöntemler elde edilen gıdalar bazı yabancı zararlılara,böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getirilmiş oluyor.Bu sebepten dolayı tarım ilaçları kullanımı azalmakta bir nebzede olsa faydalı bir yönü bulunmaktadır.Genlere müdahale edilerek tadı,kokusu,rengi,büyüklüğü gibi bazı fiziksel özellikleri de bu sayede istenilen bir kıvama sokulabilmektedir.
gdo1
GDO’nun Zararları
*GDO bazı alerjik hastalar için tehlikelidir hatta öldürücü etkilere sebep olabilmektedir.
*Bazı haşerelerden uzaklaşması için bitkiye yapılan müdahale insanlara kadar etki etmektedir.Yapılan araştırmalarda hamile kadınların fetüs ve kanlarında rastlandığı gözlenmiştir.
*Hormonal denge bozma etkileri bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
*Çevresel olarak bazı böcek türlerine zarar vererek ekosisteme olumsuz etkisi vardır.
*GDO lu gıdalarda böcek öldürücü enzimler insanlar tarafından tam olarak parçalanamadığı gözlenmiştir.
Ülkemizde GDO durumu Nedir?
Ülkemiz üstünde yapılan birçok oyunlardan biri de GDO konusudur.Ülkemiz genetik alanda diğer ülkelere göre bi hayli geri kalmış durumdadır.Bazı medyada yalan haberler yayımlanarak ülkemizde üretilen gıdaların gdo lu olduğu söylenmiştir.Ülkemizde genetik bu haldeyken nasıl olur da gdo lu meyve ve sebzeler üretilebiliyor sizlere soruyorum.Sırf bu yüzden dolayı yapılan araştırmalarda yerli üretici %40 zarar etmiştir.Ülkemizde gümrükte yeterli denetim yapılmadığı için yurt dışından gelen ürünler gdo lu olabilmektedir.Ülkemizin topraklarında yetişen bir üründe gdo olma şansı yoktur ve ülkemizde yasaktır.
gdo2
Dünya’da Hangi ürünler gdo ludur:
Mısır, domates, patates, pirinç, soya, buğday, kabak, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri. Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler: muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola.
Mısır ve Soya Büyük Tehlike Altında
Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor. Örneğin, bisküvi, kraker, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvanlardan elde edilen gıdalar ve pamuk GDO’lu olma riski taşıyanların başında geliyor.
GDO lu soyanın Hormonlar Üzerinde Etkisi
Dünya’da bulunan soyaların %90 ından fazlası gdo lu durumdadır.GDO lu soyaya özgü olan bir özellik küçük çocuklarımızı büyük bir tehlike altına sürmektedir.Fazla tüketilmesi halinde küçük çocuklar üzerinde hormonal değişikliklere sebep olmaktadır.Örnek verecek olursak, erkek çocuklarımız üzerinde kadınsı özellikler,kız çocuklarında ise erkenden ergenliğe girme,ses kalınlaşması gibi dehşet verici olumsuz etkiye sahiptir.Mümkün olduğunca gdo lu soya ve türevlerinden uzak durmalıyız.
Sonuç olarak:
Genel olarak fazla bir yan etkisi olduğu söylenmeyen gdolar soyanın bu olumsuz özelliğini sizlerle paylaştık.Diğer gdo lu ürünler hakkında fazla bir olumsuz araştırmalar olmasa bile olumsuz özelliği yok anlamına gelmemektedir.Herşeyin doğalı güzeldir diyerek,imkanınız olduğu sürece sebze ve meyvelerinizi kendiniz üretin.GDO lu ürün olarak en çok üretilen mısır ve soya dan uzak duralım.Mümkün olduğunca bu bilgiyi fazla kişiye ulaştırarak gıda bilincine sizler de katkı sağlamış olursunuz.
gggggg

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "GDO ne demektir,zararları nedir? GDO lu ürünler?"

Back To Top