Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Çiğ Açık Süt mü? UHT,Pastörize Süt mü? Sağlık

Merhaba değerli okurlarım.Bu yazımızda kırsal kesimlerde veya şehirde da yaygınlaşarak satılmaya başlaya açık süt ve marketlerde satılan uht,pastörize sütü sizler için karşılaştıracak ve sağlık yönünden değerlendireceğiz.
Bazı kişiler tarafından ortaya atılan iddialara göre pastörize market sütlerinin sağlık açısından herhangi bir faydalı yönünün olmadığı yönünde bazı haberler ortaya çıkmaktadır.Çiğ sütün faydalı özelliklerinin kaybetmediği,pastörize sütlerin ise içindeki vitamin,protein gibi kısımlarının ısıtılma esnasında kaybolduğu ortaya çıkmaktadır.
cig-sut
Evet genel olarak bakıldığı zaman çiğ süt besin değeri açısından uht süte göre daha fazladır.Çünkü bir ısıl işlem görmemiş,ısıdan dolayı herhangi bir besin kaybı yaşanmamıştır. UHT işlemi sonrasında sütteki C, B6, folik asit, B12, tiamin, gibi ısıya duyarlı vitaminlerin parçalanmasına, serum proteinlerinin denatürasyonuna, proteinlerin biyolojik değerlerinin azalmasına, lezzet ve renk değişikliklerine neden olur.Bu zararlarla birlikte sütteki mikroorganizmaların %99.9 luk bir temizlik söz konusudur.Peki bu durumda hangisini tercih etmeliyiz.Mikroorganizma barındıran besin değeri yüksek bir süt mü yoksa mikroorganizmalardan temizlenmiş besin değeri düşük süt mü?
slide_7
Süt %80 oranında kazein içermektedir.Bu kazein kısmı uht işleminde herhangi bir zarara sebep olmaz.Kazein proteinleri bu sıcaklıklarda denatürasyona uğramaz.Fakat geriye kalan %20 lik bir kısım ise denatürasyona uğramaktadır.Bu durumda bir tercih yapmamız gerekir.Bu bilgiler ışığında çiğ sütün temizlik hijyenik durumuna dikkat edilmesi gerekiyor.Zira bu konuda tereddütlerimiz var ise uht sütü tercih etmeliyiz.Çünkü uht işleminde C vitamini kayıpları,folik asit kayıpları meydana gelse de süt hiçbir zaman c vitamini kaynağı olarak düşünülmemelidir.Sütün %80'ini oluşturan kazein kısmından faydalanmamız yeterli olacaktır.
kapida-sut
Ülkemizde Çiğ Süt Ne Durumdadır:
Adana'da çiğ süt üzerine yapılan araştırmalar:
 Kış dönemiYaz dönemi
Toplam canlı bakteri sayısı190 bin - 24 milyon
% 33' üpastörize edilerekkullanılmaya uygun değil
100 bin - 65 milyon
% 57' si
pastörize edilerek
kullanılmaya uygun değil
Koliform bakteri sayısı210 bin
% 72'si
pastörize edilerek
kullanılmaya uygun değil
300
% 74'ü
pastörize edilerek
kullanılmaya uygun değil
İzmir'de yapılan araştırmalar
 İlkbahar dönemiYaz dönemiSonbahar dönemiKış dönemi
Toplam Canlı
Bakteri sayısı
3 milyon 600 bin4 milyon 5 milyon 500 bin340 bin
Koliform Bakteri
sayısı
340 bin320 bin330 bin210 bin
Salmonella Shigella1
5 pozitif
Ortalama 6 bin 200
8
13 pozitif
Ortalama 3 bin 600
   10                                              12 pozitif                       ortalama 36 bin2
3 pozitif
ortalama 6.000
FekalstreptococciOrtalama 390 binOrtalama 430 binOrtalama 450 binOrtalama 470
Tablolarda gözüktüğü üzere bu sütlerin kullanımı sağlık açısından oldukça tehlikelere sebep olabilir.Ayrıca herhangi bir denetimin olmaması,el altından sütün satılabilmesinden dolayı süt içinde su katıldığı da bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.Burada önemli olan nokta zararlı mikroorganizmaların öldürülmesi sonucunda elde edilen faydalar, yararlı bakterilerin ölmesi sonucunda oluşan zararlara göre çok daha ağır basmaktadır.Burada tercih tamamen size kalmış durumdadır. Mutlu ve sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle...

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Çiğ Açık Süt mü? UHT,Pastörize Süt mü? Sağlık"

Back To Top