Merhaba değerli okurlarım.Bu yazımızda kırsal kesimlerde veya şehirde da yaygınlaşarak satılmaya başlaya açık süt ve marketlerde satılan uht,pastörize sütü sizler için karşılaştıracak ve sağlık yönünden değerlendireceğiz.
Bazı kişiler tarafından ortaya atılan iddialara göre pastörize market sütlerinin sağlık açısından herhangi bir faydalı yönünün olmadığı yönünde bazı haberler ortaya çıkmaktadır.Çiğ sütün faydalı özelliklerinin kaybetmediği,pastörize sütlerin ise içindeki vitamin,protein gibi kısımlarının ısıtılma esnasında kaybolduğu ortaya çıkmaktadır.
Evet genel olarak bakıldığı zaman çiğ süt besin değeri açısından uht süte göre daha fazladır.Çünkü bir ısıl işlem görmemiş,ısıdan dolayı herhangi bir besin kaybı yaşanmamıştır. UHT işlemi sonrasında sütteki C, B6, folik asit, B12, tiamin, gibi ısıya duyarlı vitaminlerin parçalanmasına, serum proteinlerinin denatürasyonuna, proteinlerin biyolojik değerlerinin azalmasına, lezzet ve renk değişikliklerine neden olur.Bu zararlarla birlikte sütteki mikroorganizmaların %99.9 luk bir temizlik söz konusudur.Peki bu durumda hangisini tercih etmeliyiz.Mikroorganizma barındıran besin değeri yüksek bir süt mü yoksa mikroorganizmalardan temizlenmiş besin değeri düşük süt mü?
Süt %80 oranında kazein içermektedir.Bu kazein kısmı uht işleminde herhangi bir zarara sebep olmaz.Kazein proteinleri bu sıcaklıklarda denatürasyona uğramaz.Fakat geriye kalan %20 lik bir kısım ise denatürasyona uğramaktadır.Bu durumda bir tercih yapmamız gerekir.Bu bilgiler ışığında çiğ sütün temizlik hijyenik durumuna dikkat edilmesi gerekiyor.Zira bu konuda tereddütlerimiz var ise uht sütü tercih etmeliyiz.Çünkü uht işleminde C vitamini kayıpları,folik asit kayıpları meydana gelse de süt hiçbir zaman c vitamini kaynağı olarak düşünülmemelidir.Sütün %80'ini oluşturan kazein kısmından faydalanmamız yeterli olacaktır.
Ülkemizde Çiğ Süt Ne Durumdadır:
Adana'da çiğ süt üzerine yapılan araştırmalar:
Kış dönemi | Yaz dönemi | |
Toplam canlı bakteri sayısı | 190 bin - 24 milyon % 33' üpastörize edilerekkullanılmaya uygun değil | 100 bin - 65 milyon % 57' si pastörize edilerek kullanılmaya uygun değil |
Koliform bakteri sayısı | 210 bin % 72'si pastörize edilerek kullanılmaya uygun değil | 300 % 74'ü pastörize edilerek kullanılmaya uygun değil |
İzmir'de yapılan araştırmalar
İlkbahar dönemi | Yaz dönemi | Sonbahar dönemi | Kış dönemi | |
Toplam Canlı Bakteri sayısı | 3 milyon 600 bin | 4 milyon | 5 milyon 500 bin | 340 bin |
Koliform Bakteri sayısı | 340 bin | 320 bin | 330 bin | 210 bin |
Salmonella Shigella | 1 5 pozitif Ortalama 6 bin 200 | 8 13 pozitif Ortalama 3 bin 600 | 10 12 pozitif ortalama 36 bin | 2 3 pozitif ortalama 6.000 |
Fekalstreptococci | Ortalama 390 bin | Ortalama 430 bin | Ortalama 450 bin | Ortalama 470 |
Tablolarda gözüktüğü üzere bu sütlerin kullanımı sağlık açısından oldukça tehlikelere sebep olabilir.Ayrıca herhangi bir denetimin olmaması,el altından sütün satılabilmesinden dolayı süt içinde su katıldığı da bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.Burada önemli olan nokta zararlı mikroorganizmaların öldürülmesi sonucunda elde edilen faydalar, yararlı bakterilerin ölmesi sonucunda oluşan zararlara göre çok daha ağır basmaktadır.Burada tercih tamamen size kalmış durumdadır. Mutlu ve sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle...
0 Komentar untuk "Çiğ Açık Süt mü? UHT,Pastörize Süt mü? Sağlık"