Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Gıda Mühendisliği Bölümü Nasıldır? İş imkanları,dersleri…

Hayatta en güzel şeylerden biri de istediğin ve sevdiğin bir bölümde okuyor olmaktır. Çünkü üniversite hayatımızın bir yön almış halidir ve artık yolun nereye çıkacağı bellidir.
Üniversite öğrencilerine şöyle bir baktığımızda göze çarpan nokta, memnuniyetsizliktir. Bir bölüm okuyor ama işler hiçte istediği gibi değil, üzerinde bir halsizlik  var. Belli ki bir şeyler yanlış. Üniversite kimine özgürlükler ülkesi, kimine hapishane…

black-and-white-restaurant-eating-sitting-large

Size diyorum ki bir bölüm tercih etmeden önce dikkat etmelisiniz:
Ben bu bölümde kendimi geliştirebilir miyim?
Aktif kalabilir miyim yoksa yarı ölü bir şekilde derslere girip çıkar mıyım ?
Bu bölüm geleceğime, en önemlisi bana ilham verebilir mi?
Sizlere burada rehber hoca nasihatleri  vermeyeceğim. Sadece değinmek istediğim küçük bir nokta var ki o da; insanın inandığı şeyi yaparken enerjisinin asla tükenmeyeceği.
Asıl konumuza gelirsek gıda mühendisi olmak ne demek bir bakalım.

Gıda Mühendisliği
Mf-4 puanı ile girdiğimiz gıda mühendisliği, 4-5 yılı kapsayan bir bölümdür. Amacımız gıdaları üretimden tüketime kadar kontrol altında tutmaktır. Yani  gıdanın üretimi, hazırlanması, işlenmesi, paketlenmesi ve dağıtılmasına kadar her şeyi gözlemlemektir (Aşçılıktan ayrılan özelliklerimiz). Bu da beraberinde büyük sorumlulukları getirmektedir. Çünkü insan sağlığını direk etkileyecek olan gıda ile uğraşmak bu omuzlara birçok yük bindiriyor.
gıda müh

Gözünüz korkmasın çünkü zaten öğrendiğiniz bilgiler size bu sorumluluğu getiren.
Amaç ve Kapsam
Bölümde görülen dersler genel olarak; ilk yıllarda matematik, kimya, fizik, kimya diğer yıllarda; gıda mühendisliği temel dersleri olan hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi, yağ teknolojisi, meyve ve sebze teknolojisi, ambalajlama, mikrobiyoloji, fizikokimya, akışkanlar mekaniği, kütle ve ısı aktarımı, termodinamik ve gıda katkı maddeleri olarak ayrılmaktadır.
calculator-scientific-largeDersler özellikle laboratuvar ortamlarında keyifli ve öğretici bir hal almaktadır. Deneyimi ve heyecanı eksik olmayan (Ya biz şimdi bunu mu yiyormuşuz? İnanmıyorum!), teoride kalmayan, elle tutulur somut sonuçlara vardığınız derslerdir. Yaz tatilleri veya ara tatilde, staj yaptığınız yerlerde de mesleğinizle daha da bütünleşir bu işin parçası olduğunun farkına varırsınız.
Bu dersleri alacaksak bir de kendi özelliklerimize bakmamız gerekir çünkü bilmeliyiz ki başarının sırrı; kendini tanımakta.

İstenen nitelikler, niteliklerimiz
Bu bölüm seçecek arkadaşlarımızın sayısal alanlarda başarılı, ezbere yatkın bir hafızası, araştırmayı seven, dikkatli ve tabi ki de sabırlı kişiler olması gerekir. Ayrıca eklemek gerekirse bu bölümde dinamik ve aktif olmak, çeşitli projelerde görev almak, inovasyon odaklı olmak, grup çalışmalarına yatkın olmak bizi daha iyi yerlere getirecektir.

Graduation2imageMezun olduk, sonra?
Uygarlığa paralel olarak gelişen teknolojiler elbette gıda ve gıda ürünlerine de yansımıştır. Tüketici istek ve talepleri değişmiş ve gelişmiştir. Bu da artık gıda bilincini bir kültür olmaktan çıkarmış, zorunluluk haline getirmiştir.
Sermayesini gıdadan alan Gıda mühendisliği bu sayede mezun olduktan sonra çeşitli iş imkanları ile karşımıza çıkan bir bölümdür. Artık 4 yıl içinde kafamızda bir şeyler netleşmiş ve biçimlenmiş hale gelir. Bu sayede ilgi ve alakanız doğrultusunda bir çok iş imkanı bize sunulmaktadır.
Bunlar; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, özel araştırma ve analiz laboratuvarları, birçok özel gıda ve sanayi kuruluşu olarak ayrılır.
Gıda Mühendisliği Maaşları Ne Kadardır?
İlk olarak özel sektörden bahsedecek olursak… Büyük gıda firmalarına girmeniz durumunda 3 bin tl gibi güzel fiyatlarla işe başlayabilirsiniz.Kendinizi geliştirmenize,yeteneklerinize,şirkete kattıklarınıza bağlı olarak bu maaş tabi ki artacaktır.
Orta seviye bir şirkette işe başlamanız durumunda ilk olarak 1000-1500 tl arası bir maaş alacağınızı düşünüyoruz.İşi öğrenmeden,tecrübe kazanmadan 3 bin 4 bin tl gibi maaşları düşünmemenizi tavsiye ederiz.Şirkete kattıklarınıza,ne kadar faydalı olacağınıza göre çok güzel fiyatlarla maaş alabilirsiniz.Bu tamamen size bağlı ve unutmayınız ki ilk işe başladığınızda düşük maaş alacaksınız.Bu konuda sabır göstermeniz gerekmektedir.
Gıda Mühendisliğini Bitirmiş Bir Kişi Olarak Birkaç Tavsiye:
Gıda mühendisliğini bitirmiş biri olarak asla bölümü okuduğumdan pişman olmadım arkadaşlar.Evet kpss zor,devlet ataması zor olsa da özel sektörde az maaşla başlasanız da iş oldukça fazladır.Bura da kilit nokta tamamen sizsiniz.Kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz,İngilizce seviyeniz , işi ne kadar sevdiğiniz ,iş tecrübeniz,ne kadar aktif bir insansınız,çevreniz,muhabbetiniz… gibi sebepler sizi ilerideki hayatınıza yön vereceğini bilmeniz gerekiyor.
Bölüme ilk başladığınız dönemde öncelikle şu kararı vermelisiniz.Okulda öğretim görevlisi olarak kalacağım veya özel sektörde çalışacağım.Bu seçimi erkenden yapmalıyız.Okulda kalmayı düşünüyorsak agno (Not Ortalaması) yüksek olması yani ders notlarınızın bir hayli yüksek olması gerekmektedir.
Zira özel sektörde ortalamadan ziyade tecrübe önemlidir.Hedefiniz özel sektörse dersleri geçmek yeterlidir yüksek ortalama almasanız da olur.Fakat okulda öğretim görevlisi olmayı düşünüyorsanız dersi geçmek yetmez yüksek notla geçmeniz gerekmektedir.
TAŞHAN-ET-GIDA-MÜHENDİSLİĞİ-ÖĞRENCİLER-ZİYARET-EDİRNE-6
Sınıf Ortamından Kısaca Bahsedecek Olursak
Genel olarak sınıf ortamı ortalama 80 kişi ise 60 kız 20 erkek olmaktadır.Yani bölümde bayan arkadaşlarımız daha çok tercih etmektedir.Bu yüzden sınıfa ilk girdiğinizde şaşırmanız gayet doğal :) Dersler mümkün olduğunca öne çıkmaya çalışmanız sizin için bir avantaj olacaktır.Tabi bu konuda fazla abartmamak şartıyla.Hocalara olabildiğince fazla soru sorarak bu konuda meraklı olduğunuzu belli etmeniz sizin adınıza faydalı olacaktır.Özellikle laboratuvar derslerinde deneylerini mümkün olduğunca siz yapın,eliniz ne kadar alışırsa bölüme daha çabuk ısınacak tecrübe kazanacaksınız.Derslere girmeden önce kitaba ufak bir göz atmanız büyük fayda sağlayacaktır.
Kimya,biyoloji gibi konularda kendinizi geliştirmeniz dersleri daha kolay geçmenizi sağlayacaktır.Diferansiyel denklemler ve matematik dersinde bazı matematiksel terimler vardır.Bunların dışında fazla bir matematik yoktur.Genel olarak kimya,biyoloji dersleri olmaktadır. Tabi ki ilk senelerde ortak dersler fizik,kimya,biyoloji bulunmaktadır ve fazla ayrıntı olmadan bu dersleri rahat şekilde geçebilirsiniz.
Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de derslerden korkmadıktan sonra geçmeniz hiç zor olmayacaktır.Hangi ders olursa olsun dersi geçemeyeceğinizi düşünmemeniz,yeterli çalışmayı yaptıktan sonra hiçbir dersten kalmadan geçebilirsiniz.
Sonuç Olarak…

Görüldüğü gibi gıda mühendisi olmak kısaca; “tarladan çatala güvenlik” tabirini yerine getiren bir meslek gurubudur. Gıdanın mühendisi mi olurmuş laflarına da artık takılmayın gayet de olur, çok da güzel olur.Bölümünüzü sevin,her ortamda bölümü savunacak kadar bir bilginiz olsun.Unutmayın siz ne kadar önem gösterirseniz insanlarda o kadar bu işe önem gösterecektir.Gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bu bölümde hiç zorlanmadan rahatça bitireceksiniz.Genel sorumluluklarınızı yapmanız yeterli olacaktır.

İsabetli tercihlerle kalalım.
Ayrıca Gıda Mühendisliği ve İş Olanakları Video

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Gıda Mühendisliği Bölümü Nasıldır? İş imkanları,dersleri…"

Back To Top