Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

ORGANİK VE DOĞAL ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

 
Merhaba değerli okuyucularımız. Bugün sizlere ORGANİK ürün ve DOĞAL ürün kavramlarını açıklayacağım.
Sentetik gıdalar (katkı maddesi içeren gıdalar) hayatımızın tüm beslenmesinde rol oynadılar, çünkü dünya nüfusunun ve sanayileşmenin artması ile sentetik gıdaların yapımına olanak sağlandı. Çok şükür henüz sentetik gıda hapları yiyip içme noktasına gelmedik. Peki ben her şeyin doğalından tüketmek istiyorum. Mesela dalından koparıp yediğim elma gibi veya bahçemden topladığım domatesleri yemek gibi. Aslında bu cümleleri söylerken doğallık kelimesini hiçbir katkı maddesi içermeyen, hiç bir kimyasala maruz kalmayan gıdalar olarak görürüz. İşte burada firmaların pazarlama stratejileri başlamıştır.
organik tavukDoğal ve Organik kelimeleri çoğu kişi tarafından aynı anlamı taşıdığı düşünülmekte ve bu da bazı karışıklıkları ortaya çıkarmaktadır. Doğal kelimesi ; kelimeden de anlaşılacağı üzere doğada bulunan, doğal olarak yetişen anlamındadır.  Yani hiçbir şekilde katkı maddesi ya da kimyasal içermez diyemeyiz. Bu konuyu şu şekilde açıklamak isterim; Üretiminde hiçbir kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmadan, doğada kendiliğinden yetişen gıdalardır. ''Peki organik olmaz mı ?'' diyenlere de şunu söylemek isterim; Doğal ürünlere sanayi dumanı bulaşabilir aynı zamanda yan tarlada kullanılan kimyasalların da rüzgar aracılığıyla gelip bulaşma riski vardır. Organik ürünler ise; topraktan tüketimine kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir üründür. Organik ürünlere hiçbir şekilde kimyasal ve katkı maddeleri bulaşmaz.
tam-buğdayli-kalem-makarna-baktat-organik-500grOrganik ürünler mevzuata uygun şekilde ve bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından denetlenip sertifika verilerek üretilir. Aslında bu süreç kısa gözükse de organik ürün yetiştiriciliği uzun ve kapsamlı bir süreçtir.  Bizlerin görevi  sizlere burada doğal ve organik ürünleri tanıtmak ve sizleri bilinçlendirmektir.
Peki organik ürün olduğunu nasıl anlarız ?
  1. Türkiye Cumhuriyeti logolu etiket
  2. Bakanlığın yetkilendirdiği firmanın logosu
olmak zorundadır.   images [caption id="attachment_587" align="aligncenter" width="300"]anlaşmalı sertifikasyon veren kuruluşlar         anlaşmalı sertifikasyon veren kuruluşlar[/caption]  
Eğer daha sağlıklı ve katkısız ürünler tüketmek istiyorsanız organik etiketli ürünleri tüketmenizi tavsiye ederim.
Diğer bir önemli ayrıntı ise; aldığımız organik gıdaların içindekiler kısmına baktığımızda hiçbir katkı maddesi olmadığını görmemiz gerektiğidir. Doğanın bizim kontrolümüzde olduğunu düşünürüz aslında ama farkında olmadan elimizden kayıp gitmesine göz yumuyoruz. Nesli tükenen hayvanlar gibi doğamızı da kaybetmemize az kaldı. Elimizdeki ipleri salalım, doğamızı rahat bırakalım. Bırakalım ki her şey olması gerektiği gibi olsun.Unutmayalım: Doğanın bize değil bizim doğaya ihtiyacımız var...
 kaynak:www.gidabilinci.com

Share :

Facebook Twitter Google+
1 Komentar untuk "ORGANİK VE DOĞAL ARASINDAKİ FARK NEDİR ?"

Teşekkürler organik gübreninde organik tarımda rolü büyük diye düşünüyorum.

Back To Top