Gıda Bilinci hakkında gıda mühendisleri olarak market gıdaları hakkında zararlımı sağlıklımı yenilebilirmi hakkında bilgiler.

Blog Arşivi

Sitedeki paylaşımlar kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.Kaynak gösterilerek paylaşılabilir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Askorbik Asit nedir? C vitamini Faydaları Nedir?

Birçok gıdada kullanılan askorbik asit ismine bakıldığı an zararlı olduğu izlenimi verse de aslında Askorbik asit tamamıyla C vitamini demektir.Bir çok gıdada katkı maddesi olarak kullanılan Askorbik Asit oksidasyon önleyici görevi üstlenmektedir.Yani kullanıldığı gıdanın ömrünün daha uzun olması ve saklama koşullarını daha uzun hale getirmektedir.
Kaynakları:

Genel olarak bakıldığında Askorbik Asit tüm canlı hücrelerde bulunur.Meyve ve sebzeler ve çif ette oldukça fazla  bulunmaktadır.Limon,portakal,mandalina gibi turunçgillerde bolca bulunmaktadır.

Bazı gıdalardaki oranlarına bakacak olursak:

Kuşburnu 0,450          Portakal 0,050
Taze kırmızı biber 0,340  Limon 0,030
Maydanoz 0,180          Lahana 0,042
Şalgam yaprağı 0,130          Greyfurt 0,043
Asma yaprağı 0,120          Mandalina 0,030
Yeşil sivri biber 0,100  Şeftali 0,028
Kara lahana 0,094          Domates 0,023
Kivi 0,090                  Ahududu 0,022
Karnabahar 0,080          Böğürtlen 0,020
Ispanak 0,050                  Taze fasulye 0,020
Çilek 0,070                  Patates 0,016

Kullanım alanarına kısaca değinecek olursak,Askorbik asit oksidasyon önceliyici özelliğe sahiptir.Yani oksijenle gıdanın temasını engelleyerek bozulmasını geciktir.Yağlar ve yağlı gıdalar oksijenle çabuk bozulduğu için koruma amaçlı olarak bu gibi gıdalarda daha çok kullanılmaktadır.
 Askorbik asit vücudun savunmasında görev alan alyuvarların işlenmesinde görev alır.Yani birebir vücudun savunma mekanizması için olmazsa olmazlardandır.Eksikliği sonucu halsizlik,vücudun bazı yerlerinde morarma gibi bazı yan etkileri ortaya çıkabilir.
 Özet olarak bir çok gıdada katkı maddesi olarak kullanılan askorbik asit c vitamini demektir.Marketten aldığımız gıdalarda içindekiler kısmında kullanıldığı belirtilmektedir.Biz bu yazıyı gördüğümüzde artık askorbik asitin zararlı birşey olmadığını aksine c vitamini faydalı bir katkı maddesi olduğunu öğrenmiş olduk.
Kaynak:www.gidabilinci.com

Share :

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "Askorbik Asit nedir? C vitamini Faydaları Nedir?"

Back To Top